AllesOverSMS.nl
  Wat komt er na SMS?
SMS gaat al weer een paar jaar mee, en de ontwikkelingen staan niet stil. Wat staat je op kortere of langere termijn te wachten? Hier een kort overzicht van wat er is of komt.
Hoe het allemaal gaat uitpakken, en of iemand er op zit te wachten is natuurlijk maar helemaal de vraag!

  EMS    Enhanced Messaging Service
EMS is de opvolger van SMS. Enkele mobiele telefoon fabrikanten (o.a. Ericsson, Alcatel, Siemens en Motorola) hebben hun toestellen geschikt gemaakt voor het versturen en ontvangen van EMS berichten. Telefoons die EMS ondersteunen kunnen behalve tekst ook geluid (ringtones, melodieën) en beeld (foto's, afbeeldingen, animaties) versturen.
EMS kan over het bestaande GSM netwerk verzonden worden. Een EMS bericht is dan ook niet meer dan een verzameling SMS berichten die als één bericht aankomen op de mobiele telefoon. Aan het begin van een tekstbericht staat een code: User Data Header (UDH) die aangeeft of de verzender ook geluid en/of beeld meestuurt. Op deze manier herkent de SMS centrale van de telecom provider of het om een SMS of EMS bericht gaat. Toestellen die EMS niet ondersteunen ontvangen alleen het tekstbericht. Uiteraard werkt EMS ook via GPRS en het nog te bouwen UMTS-netwerk.

  MMS   Multimedia Messaging Service
MMS is de opvolger van EMS en SMS. Net als bij EMS is ook MMS gebaseerd op het huidige SMS.
Met MMS is het mogelijk om een bericht te versturen met elke combinatie van tekst, geluid, foto's, plaatjes en bewegende beelden.
MMS wordt op alle derde generatie mobiele telefoons ondersteund. Maar, voordat het mogelijk is om MMS berichten te versturen en ontvangen moeten de telecom providers hun SMS centrales geschikt maken voor MMS. MMS berichten kunnen honderd keer groter zijn dan reguliere SMS berichten. Het huidige GSM netwerk is niet geschikt voor dergelijke zware berichten. Het GPRS- en UMTS-netwerk wel.

Ben komt in oktober 2002 als eerste met MMS. Op de site van Ben wordt met mooie animaties uitgelegd hoe het allemaal werkt. Ook bijvoorbeeld hoe een MMS bericht verstuurd naar een niet-MMS telefoon toch bekeken kan worden via internet.
Hier en hier nog wat meer voorbeelden van wat je kunt doen.
Of kijk op de MMSpagina of bij MobileMMS.
Een overzicht van toestellen geschikt voor MMS vind je hier.
Voor een wat kritischer toon kun je hier of hier eens kijken.

  GPRS    General Packet Radio Service
GPRS is een toevoeging op het huidige GSM netwerk. Via GPRS heb je via een mobiele telefoon 24 uur per dag, 7 dagen per week toegang tot het internet. Betaling geschiedt namelijk niet meer op basis van belminuten maar op basis van data verkeer (bytes). Voorbeelden zijn i-mode, Vodafone live en de SPV smartphone van Orange.

Mogelijkheden die GPRS biedt zijn onder andere:
: Berichten langer dan de huidige 160 karakters
: E-mailen via de mobiele telefoon
: Op internet 'browsen': zoeken naar gewenste informatie
: Deelnemen aan discussies op het internet (chat/discussie forum)
: Plaatjes ontvangen (o.a. foto's, presentaties, statische webpagina's)
: Bewegend beelden (video fragmenten)
: Met anderen delen van documenten

GPRS kent enkele beperkingen. Omdat GPRS gebruikt maakt van het bestaande GSM netwerk, is de beschikbare bandbreedte niet onuitputtend. Dit kan negatieve invloed hebben op de snelheid van GPRS. Hoe meer gebruikers tegelijkertijd gebruik maken van GPRS in één cel (zendmast) hoe trager de datastroom. Het UMTS-netwerk moet deze beperkingen opheffen.

  UMTS    Universal Mobile Telecommunications System
Het UMTS-netwerk is één van de belangrijkste derde generatie mobiele communicatie systemen (na GSM en GPRS) dat momenteel wordt gebouwd en waar de telecom bedrijven miljarden voor betaalden. Grootste uitdaging is om een volledig nieuw netwerk te bouwen zoals dat met het GSM-netwerk is gedaan. Het niveau van het huidige GSM-netwerk (maximale dekking via voldoende zendmasten) wordt voor UMTS pas in 2006/2007 verwacht.
Via UMTS kan massaal gebruik worden gemaakt van mobiele multimedia communicatie. Gebruikers kunnen in het gunstigste geval tot 2 megabite per seconde aan informatie, entertainment en commerciële diensten ontvangen op de mobiele telefoon of PDA (hand computer). Het grootste verschil met het GPRS-netwerk is de snelheid van en hoeveelheid aan data die kan worden ontvangen en verstuurd. In 2010 zullen wereldwijd circa 2 miljard personen gebruik maken van het UMTS-netwerk.