SNELMENU: ringtones | polyfonic | SMS pictures | wallpapers | goedkoop SMS-en


  Hoe werkt SMS?
Alles wat je moet weten als 't je nog niet helemaal duidelijk is hoe je een SMS tekstbericht moet versturen of ontvangen met je GSM vind je hier. Wist je dat allemaal al lang, kijk dan vooral snel verder op de volgende paginas. Daar zie je bijvoorbeeld hoe je goedkoop SMS kunt versturen. Ook een hele pagina over de toekomst na SMS, en een pagina met SMStips

En hoe zit dat nou met logo's, pictures en screensavers?
of met SMSen met een vaste telefoon?

  Wat is SMS?
SMS staat voor Short Message Service. Een methode om tekstberichten van GSM naar GSM te versturen (of bv. van PC naar GSM).
Wereldwijd nam het aantal verstuurde SMS berichten toe van 1.5 miljard per maand in maart 1999, naar 4 miljard in maart 2000 en 15 miljard in december 2000, over heel 2001 werden er meer dan 100 miljard verstuurd. (bron: Mobile Lifestreams and GSM Association).

  Wat is er zo leuk aan SMS?
SMSen is waarschijnlijk de duurste manier van communiceren die er is, maar heeft blijkbaar genoeg voordelen om het toch te gebruiken. Grootste voordeel is misschien wel de indirectheid (ze zien de afzender niet) in combinatie met de snelheid (het bericht is er meteen). En soms is het gewoon heel praktisch. Bijvoorbeeld in situaties waarin je het zelf niet zo leuk vindt om tegen je telefoon te praten (trein, disco, terras). En natuurlijk ook handig om iets te vertellen aan iemand op een plek waar hij niet kan bellen (in vergadering of wat dan ook). Ook is het lezen van een SMS bericht een stuk makkelijker dan het afluisteren van je voicemail.
En de kosten lopen wat minder snel uit de hand dan met bellen, zeker als je in het buitenland zit. Daarnaast kan er met SMS nog veel meer, maar dat vind je verder op deze site.

  Hoe verstuur ik een SMS-je?
1. Kies in het hoofdmenu van je mobiele telefoon' berichten'. (Dit kan bij jouw toestel iets anders heten, zie daarvoor de handleiding)
2. Kies vervolgens ' berichten intoetsen' .
3. Toets je bericht in met behulp van je toetsenbord. Met de toetsen kun je niet alleen nummers, maar ook letters en andere tekens intoetsen. Zo staat 2 ook voor A, B en C (en a, b, c). Als je meerdere keren op dezelfde toets drukt, verschijnen op je scherm eerst de letters en dan de cijfers. Hiernaast zie je hoe dat ongeveer werkt.
Het lijkt ingewikkeld maar went snel, inmiddels zijn er ook al telefoons die na enkele letters 'intuitief' aanvullen wat je zou kunnen bedoelen. Ook heel handig is het chatboard van Ericsson, een toetsenbordje dat je aan je GSM kunt koppelen.
4. Ben je klaar met intypen? Kies dan OK/yes/zenden.
5. Toets het nummer in van de GSM waar het bericht heen moet.
6. Druk op OK (of yes) en het bericht wordt verstuurd.

  Hoeveel kost het versturen van een SMS bericht?
Een SMS tekstbericht vanuit Nederland naar een andere mobiele telefoon sturen, kost 15 a 25 cent (afhankelijk van je netwerk). Maar er zijn ook mogelijkheden om gratis SMS-jes vanaf een PC/Mac te versturen. Versturen vanuit het buitenland is doorgaans wat duurder.

  Hoe weet ik dat ik een SMS bericht heb ontvangen?
In het venster van je GSM verschijnt een envelopje. Ga nu in het menu naar berichten lezen, kies OK/yes en je kunt door het bericht heen scrollen.

  Hoeveel kost het ontvangen van een SMS Tekstbericht?
Ontvang je een SMS die verstuurd is door een andere GSM-gebruiker of vanaf een PC, dan is het gratis. Maak je gebruik van een informatie dienst, dan zijn de kosten afhankelijk van de opgevraagde informatie, reken op minstens 75ct. Meer hierover kun je vinden door op betaalde info te drukken.

  Moet ik van te voren nog iets instellen?
Als het niet lukt om een SMS-je te versturen is in de meeste gevallen het nummer van het SMS center nog niet in je GSM geprogrammeerd. Tegenwoordig staat dit nummer meestal al op je SIMkaart. Maar werkt het niet, ga dan in het menu van je telefoon naar SMS-berichten versturen. In de rubriek dienstencentrale (berichtencentrale, service of postbus) tik je het nummer dat hoort bij jouw netwerk in:

KPN abonnement
KPN pre-paid
Vodafone
T-Mobile
Orange
O2
Debitel

+31653131313
+31653131314
+316540881000
+31624000000
+31628500561
+31626000230
+31653121212

Bij Hi-prepay is het ook nodig om een SMS tegoed aan te maken (ten koste van je beltegoed), een boodschap hierover verschijnt automatisch in je display wanneer versturen om deze reden niet lukt, je moet dan bellen naar 456.
Bij T-Mobile pre-paid moet je tegoed minstens 4,- zijn om te kunnen SMS-en.